Lezingenreeks Lies Netel
3, 10 en 17 november 2019

 

Landschapschilderkunst is een geliefd genre in de kunst. Maar wat beweegt kunstenaars de natuur te schilderen? En zien we op landschapschilderijen een weerspiegeling van onze feitelijke omgeving of is er meer aan de hand?
In drie lezingen in de Waalgalerie vertelt kunsthistorica dr. Lies Netel over de veelzijdigheid van het geschilderde landschap in de kunst. Zowel grote als kleine meesters krijgen aandacht. Netel bespreekt landschapschilderijen van onder meer Jan van Goyen, John Constable, Hendrik Mesdag, Vincent van Gogh, Carel Willink, Wim Oepts, Willem den Ouden en Arie Schippers.

 

I. Oorsprong van het geschilderde landschap
II. Hoogtepunt in de negentiende eeuw
III. Geschilderde landschappen in de moderne kunst

 

De lezingen vinden plaats op zondagmiddag 3, 10 en 17 november van 15.00 tot 17.00 uur in de Waalgalerie, Sint Agnietenstraat 24, 4001 NB Tiel. De kosten bedragen € 60,- voor de drie lezingen inclusief koffie, thee, fris of wijn met koekje of snackje.
Aanmelden kan (liefst voor 27 oktober 2019) via kunst@liesnetel.nl
Wees er snel bij, want het maximale aantal deelnemers is tien personen.

Ma Lin, Rustig luisteren naar de wind in de dennen, voor 1246. Hangende rol met gewassen inkt op zijde, 227 x 110 cm. National Palace Museum Taibei, Taiwan

Giovanni Bellini, Heilige Franciscus in de woestijn, ca. 1480. Olieverf en tempera op hout, 124 x 141 cm. Frick Collectie New York, 1816. Olieverf op doek, 53 x 75 cm. National Gallery Londen

John Constable, Weymouth Bay, 1816. Olieverf op doek, 53 x 75 cm.
National Gallery Londen


 

Uitnodiging Kuijper juni 2019


 

thumbnail_Uitnodiging Gorter A4 maart 2019 groter


 

Tentoonstelling Kris Spinhoven
17 februari tot en met 10 maart 2018


Onze gastexposant dit voorjaar is de Amsterdamse schilder Kris Spinhoven. Sinds 1994 schilderde zij 573 plein air-landschappen in de buurt van Mens (Frankrijk). Uit wat daarvan nog in haar bezit is heeft Peter Hecht voor de tentoonstelling een keuze gemaakt die haar ontwikkeling en veelzijdigheid reflecteert. Kris Spinhoven heeft het landschap van de Vooralpen in de afgelopen 25 jaar door en door leren kennen, maar die kennis is haar onbevangen blik nooit in de weg gaan staan, stelt Hecht in een boekje dat bij deze tentoonstelling verschijnt. Het boekje is de vierde kleine monografische publicatie van de Willem den Oudenstichting; het is in de galerie te koop voor € 10.

U bent van harte welkom bij de opening op zaterdag 17 februari van 13.00 tot 17.00 uur, of daarna tot en met 10 maart op vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over Kris Spinhoven vindt u op haar website.

184

425


 

Omslag-Bekende-onbekende-4-

In de jaren veertig ontwikkelde hij zich tot een veelgevraagd portrettist. Ook na de Tweede Wereldoorlog, tot in de jaren zeventig, maakte hij portretten van onder anderen Kees Verwey, Sonia Gaskell en Theun de Vries. Veel van deze portretten zijn openbaar kunstbezit. Daarnaast werd Sjollema al in de jaren dertig actief als kunstbeschouwer en essayist. Hij schreef met name beschouwend proza over de ‘Hollandse traditie’ en kunstenaars met wie hij verwantschap voelde. Dankzij een portretopdracht raakte hij bevriend met Henriëtte Polak-Schwartz (1893-1974). Met haar ontwikkelde hij het plan voor een nieuw museum dat zich specifiek zou richten op kunst in de ‘de Hollandse traditie’. Het Museum Henriette Polak opende in 1975 zijn deuren en verschaft sindsdien een podium aan kunstenaars die werken in deze traditie. Sjollema wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van dit museum.
 
Zijn kunstenaarschap én de maatschappelijke rol die Sjollema in de kunstwereld vervulde, rechtvaardigt hernieuwde aandacht voor zijn werk. Vandaar de publicatie Sjollema, een bekende onbekende in de Nederlandse kunst, geschreven door Lies Netel en met bijdragen van Willem den Ouden en Ton den Boon. Het boek is vormgegeven door Huug Schipper en voor € 29,50 verkrijgbaar in de Waalgalerie, via de website van de uitgeverij en in de betere boekwinkel.


Tentoonstelling en boekpresentatie Joop Sjollema

 
Op zaterdag 17 en zondag 18 juni 2017 is in de Waalgalerie een kleine tentoonstelling te zien van werk van Joop Sjollema (1900-1990). Bij die tentoonstelling wordt het boek Sjollema, een bekende onbekende in de Nederlandse kunst gepresenteerd, een uitgave van De Weideblik. De galerie is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Kunsthistorica Lies Netel, die de monografie samenstelde, geeft op beide dagen om 15.00 uur een korte lezing over de schilder.
 
Joop Sjollema studeerde in 1923 in Utrecht af als jurist, maar schreef zich meteen in bij de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam: hij had besloten kunstenaar te worden en wilde – in lijn met de socialistische idealen van zijn tijd – ‘maatschappelijk gericht en voor ieder verstaanbaar werk’ maken. Daar slaagde hij goed in, want in de jaren twintig en dertig voerde hij veel opdrachten uit voor monumentale wandschilderingen in scholen en openbare gebouwen en ontwierp hij tal van affiches, boekomslagen en postzegels. In retrospectief heeft Sjollema op die manier een wezenlijke bijdrage geleverd aan de visuele stoffering van het interbellum.


Sjollema portret van Maria Petrelli

 

Sjollema portret van Jan Wiegers


 

Opmaak 1

(Klik hier voor een interview met Janneke Tangelder over haar beeldjes, dat op 27 november 2013 werd uitgezonden in het VPRO-radioprogramma De Avonden.)


 


 

Uitnodiging Donker A4 april 2016_Opmaak 1


 

Verwacht: tentoonstelling Charles Donker

 

Voor de vijfde tentoonstelling in de Waalgalerie, in de lente van 2016, hebben we de Utrechtse graficus Charles Donker uitgenodigd. Donker, geboren in 1940, maakte sinds 1958 meer dan zeshonderd etsen, die onder andere zijn verzameld door het Rijksmuseum in Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Centraal Museum in Utrecht en de Fondation Custodia in Parijs. In 2002 verscheen er een fraai boek over zijn werk bij een tentoonstelling in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Reproducties van al Donkers prenten tot 2012 zijn te bekijken in een online oeuvrecatalogus. En een keuze uit het echte werk is dus komend voorjaar te zien in Tiel.

 

Luister hier naar een interview met Charles Donker uit het VPRO-radioprogramma Nooit Meer Slapen.

Charles Donker, Achter Fort Ruygenhoek, 2003
Charles Donker, Achter Fort Ruygenhoek, 2003


 

Ton den Boon 4 verkleind

Lezing 29 november 2015: Ton den Boon over de Dikke Van Dale


Wist u dat de wieg van de Dikke Van Dale, Neerlands bekendste woordenboek, in Tiel stond? Daarover en over de onlangs verschenen nieuwe editie van de Dikke Van Dale houdt Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon op zondag 29 november een presentatie in de Waalgalerie. Hij vertelt over taalverandering, nieuwe woorden en uitdrukkingen, maar ook over verdwenen woorden. Bovendien laat hij zien hoe het woordenboek in ruim 150 jaar veranderd is van een papieren naslagwerk in een praktische informatiebron die zowel op papier als digitaal raadpleegbaar is. De presentatie in de Waalgalerie is op zondagmiddag 29 november om 15.30 uur. De toegang is gratis, maar het aantal zitplaatsen is beperkt. Aanmelding vooraf per e-mail is dan ook noodzakelijk: info@waalgalerie.nl.


 

Tentoonstelling 17 oktober – 28 november 2015: Grafiek van Anna Metz

Uitnodiging Metz A4 oktober 17_Opmaak 1


 

Tentoonstelling 11 april – 13 juni 2015: Willem den Ouden, etsen en litho’s van de Waal 1972-1997

Uitnodiging A4 april 15_Opmaak 1


 

scan omslag Willem van Toorn

 

Lezing 11 november 2014: Willem van Toorn, dichter


Schrijver/dichter Willem van Toorn schreef in de jaren negentig de gedichtencyclus ‘De Waal’, die in combinatie met litho’s van de Varikse kunstenaar Willem den Ouden werd gepubliceerd in Van Toorns bundel ‘Dooltuin’. Deze gedichten staan centraal tijdens een voorleesavond op dinsdag 11 november 2014. Willem van Toorn komt dan in de Waalgalerie gedichten voorlezen. De lezing begint om 20.00 uur. Toegang € 5,00. R.S.V.P. via info@waalgalerie.nl.


 

Tentoonstelling 4 oktober 2014 – 21 februari 2015: Portretten en stillevens van Ferry Alink


Kijk hier voor meer informatie over Ferry Alink en hier voor het boek dat bij de tentoonstelling verscheen.

 

uitnodiging Ferry Alink Waalgalerie


 

Recensie door Mischa Andriessen in het Financieele Dagblad, 14 juni 2014

Financieel Dagblad 14 juni 2014


 

Tentoonstelling 3 mei – 28 juni 2014: Willem den Ouden, landschappen en portretten

Mailing Waalgalerie def_Opmaak 1